facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 25, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Friese Rijders starten najaarsactie

september 25, 2024

Nu de oorlog in Oekraïne een derde najaar en winter ingaan en de druk onverminderd hoog blijft op met name de frontgebieden, voelen de Friese Rijders zich genoodzaakt alle zeilen bij te zetten om hulp te verlenen.

Vanuit verschillende contacten in Oekraïne, de Nederlandse ambassade in Kiev en de Oekraïense ambassade in Den Haag worden de Friese Rijders geïnformeerd over de noodzaak in Oekraïne. De contacten geven aan dat de inschatting is dat komend najaar en winter de moeilijkste worden voor Oekraïne door de aanhoudende bombardementen op energievoorzieningen, de druk op het frontgebied en de moeizame bevoorrading van het land.

Na de afgelopen zomervakantie draait het pakhuis van de Friese Rijders in Haulerwijk dan ook alweer volop. Op een gemiddelde productie-dag wordt één vrachtwagen vol met humanitaire hulp gereed gemaakt voor transport door 45 vrijwilligers en Oekraïense vluchtelingen samen. De eerste drie transporten na de zomervakantie zijn alweer terug en elke vrachtauto helpt gemiddeld 5.000-7.000 mensen.

Oproep aan heel Nederland: kom in actie!

Er hebben zich, vanuit het hele land, alweer een aantal lokale acties gemeld bij de Friese Rijders, zowel groot als klein. Van breiende beppe’s die zich weer gaan inzetten om mutsen te breien tot benefietconcerten, aandelenverkoop voor kunstobjecten, maar ook gewoon iemand uit Amsterdam die al voor de 10e keer goederen komt brengen naar het pakhuis van de Friese Rijders in Haulerwijk.

De Friese Rijders gaan er weer voor dit najaar! Bij deze willen de Friese Rijders dan ook een oproep doen aan iedereen die dit bericht leest en media in welke vorm dan ook om (weer) in actie te komen en bekendheid te geven aan de noodoproep voor dit najaar!

Twaalf provinciën project: samen sterk!

De Friese Rijders hebben zich als doel gesteld om dit najaar in elke provincie van Nederland geld en/of goederen in te zamelen om (minimaal) twee vrachtauto’s te vullen. Noord-Nederland is gestart in december 2023, maar alle 12 provinciën zijn nodig om Oekraïne in het aankomende zware najaar te steunen. Samen sterk!

Elke vrachtwagen wordt gevuld met bananendozen vol met voedsel, maar ook hygiënische en medische goederen en generatoren. Elke volle vrachtwagen kost € 35.000 inclusief het vervoer naar Oekraïne.

Ook jij kunt de Friese Rijders helpen met een donatie of door zelf een actie te starten in je omgeving om op een leuke manier geld of goederen (voedsel, medisch of hygiënisch) in te zamelen. Of misschien pak je het groots aan en vul jij met jouw familie, collega’s, bedrijf, kerk, dorp, stad of vereniging een hele vrachtwagen voor jouw provincie?

Kijk op de website (www.frieserijders.nl) voor meer informatie of het geven van een donatie. Alle donaties worden besteed aan inkoop van hulpgoederen. Op de website vind je ook informatie over lopende acties, hoe het Friese Rijders pakhuis werkt, welke hulpgoederen specifiek nodig zijn en waar alle hulpgoederen verspreid worden.

Friese Rijders is een non-profit vrijwilligersorganisatie. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn zij actief met het bieden van hulp aan de inwoners van Oekraïne. In ruim 200 ritten hebben ze veel goederen mogen brengen en tijdens de eerste maanden vluchtelingen mee teruggenomen naar Nederland waar hen een veilig onderdak kon worden aangeboden.

Indruk

Om een indruk van het werk te geven, hier een link naar een uitzending van WNL Goedemorgen Nederland NPO 1 van 23 februari 2024.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Friese Rijders
  • Bron artikel: Friese Rijders
  • Maker: Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws