facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 27, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Zangers van Sint Frans vieren 65-jarig jubileum

september 26, 2024

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor de Zangers van Sint Frans, want het koor viert zijn 65-jarig jubileum. Sinds de oprichting in 1959 heeft het koor zich ontwikkeld tot een hechte gemeenschap van muzikale enthousiastelingen die samen hun liefde voor koormuziek delen.

Marie-Louise Ansinger, lid en sinds dit jaar bestuurslid van het koor, vertelt over de emotionele betekenis van dit jubileum: “Het vieren van ons 65-jarig bestaan voelt als een erkenning van alle inzet en liefde voor de muziek die we in dit koor hebben gestoken. Het is een kans om stil te staan bij wat we samen hebben bereikt, maar ook om vooruit te kijken naar de toekomst van ons koor.”

De Zangers van Sint Frans hebben in de afgelopen jaren veel bijzondere reizen gemaakt, waarvan de optredens in verschillende kerken en kathedralen het meest memorabel waren. “De unieke akoestiek en sfeer in zulke oude, heilige gebouwen maakten het extra speciaal,” vertelt Marie-Louise. “Het samenzijn, de culturele uitwisseling, en het optreden voor een internationaal publiek hebben een blijvende indruk op ons achtergelaten. Deze ervaringen hebben ons als koor niet alleen muzikaal, maar ook op persoonlijk vlak sterker gemaakt.”

Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, organiseert het koor een feestelijk jubileumconcert met de titel Van Maas tot Markermeer. Deze titel weerspiegelt de samenwerking tussen de Zangers van Sint Frans, gevestigd in Venray aan de Maas, en De Zangertjes van Volendam, gelegen nabij het Markermeer. Het concert belooft een gevarieerd repertoire van zowel klassieke als moderne stukken, met als doel de veelzijdigheid en schoonheid van koormuziek in de schijnwerpers te zetten.

De samenwerking met De Zangertjes van Volendam is een bijzonder aspect van het jubileumconcert. Deze samenwerking ontstond uit een gedeelde passie voor koormuziek en de wens om jong en oud samen te brengen. “De jonge energie van De Zangertjes voegt een dynamiek toe aan het concert die zowel jong als oud zal aanspreken. Het is een mooie manier om een brug te slaan naar de toekomst van de koorzang en te laten zien dat het genre kan blijven vernieuwen,” legt Marie-Louise uit.

De jongere koorleden waarderen de combinatie van traditie en vernieuwing in het repertoire. Ze genieten van de klassieke stukken, maar ook van de modernere stukken die zijn toegevoegd. Zo zingen ze bijvoorbeeld Look at the World van de hedendaagse componist John Rutter, maar blijft er ook ruimte voor traditionelere stukken, zoals de Russische muziek die tijdens eerdere internationale optredens is gezongen. “Door onze jongere leden meer verantwoordelijkheid te geven, zoals het zingen van solo’s, helpen we hen om hun zelfvertrouwen op te bouwen en hun liefde voor koorzang te versterken,” voegt ze toe.

Met hun 65-jarig jubileumconcert willen de Zangers van Sint Frans niet alleen hun prestaties vieren, maar ook de kracht van samenzang en de verbinding die muziek kan bieden aan mensen van alle leeftijden. Het jubileumconcert vindt op 5 oktober plaats in de Grote Kerk, begint om 15.00 uur en is gratis toegankelijk. De verwachting is dat het concert een onvergetelijke ervaring zal zijn, vol emotie, inspiratie en, bovenal, muziek die de harten van het publiek zal raken.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Zangers van St. Frans
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws