facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 25, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Onderzoek: 1 op de 10 Limburgers is gescheiden

september 25, 2024

Begin dit jaar was 1 op de 10 Limburgers gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente.

Zo wonen in Heerlen zelfs de meeste gescheiden inwoners van Nederland.. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

Van 2015 tot en met 2022 was er een daling in het aantal echtscheidingen. In 2023 was er een stijging te zien, die nu verder doorzet. Gemiddeld zijn er dit jaar ruim 68 scheidingen per dag. Dus je kunt ook zeggen dat er zo’n drie mensen per uur scheiden. Dit zijn alleen gesloten huwelijken, scheidingen na een geregistreerd partnerschap zijn nog niet meegenomen. “Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar de financiële impact op de verzekeringen en de hypotheek”, waarschuwt Independer-expert Marga Lankreijer.

Limburg is de provincie met de meeste echtscheidingen

In Limburg waren vorig jaar 1 op de 10 volwassenen gescheiden: 10% van de inwoners om precies te zijn. Een hoger percentage dan het landelijk gemiddelde van 9,1%. Limburg scoort hiermee het hoogst van alle provincies.

Heerlen meeste gescheiden inwoners

Heerlen is koploper van de provincie en zelfs van héél Nederland: het is de gemeente met - naar verhouding - de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In Heerlen is namelijk 13,5% van de volwassenen gescheiden. De top 5 Limburgse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:

Heerlen (13,5% van de inwoners is gescheiden)

Brunssum (12,7% van de inwoners is gescheiden)

Kerkrade (12,6% van de inwoners is gescheiden)

Roermond (11,6% van de inwoners is gescheiden)

Landgraaf (11,4% van de inwoners is gescheiden)

Venlo (10,5% van de inwoners is gescheiden)

Venray (8,9% van de inwoners is gescheiden)

Rondom Venray zijn de cijfers:

Bergen (8,3% van de inwoners is gescheiden)

Land van Cuijk (7,9% van de inwoners is gescheiden)

Deurne (7,7% van de inwoners is gescheiden)

Gemert- Bakel (7,5% van de inwoners is gescheiden)

Horst aan de Maas (6,8% van de inwoners is gescheiden)

Wat geheel Nederland betreft zijn de gemeentelijke uitschieters Heerlen en Urk.

Op lokaal niveau zijn de verschillen groot. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS. In Heerlen wonen naar verhouding de meeste gescheiden mensen: 13,5% van de inwoners is gescheiden. Dit komt neer op zo’n 1 op de 7 Heerlenaren. Ook in Zandvoort (13,2%) en Brunssum (12,7%) wonen veel mensen die gescheiden zijn.

In Urk is slechts 2,6% van de inwoners gescheiden. Het is hiermee de gemeente met de minste gescheiden inwoners van Nederland. Ook in het Overijsselse Staphorst (3,9%) en Tubbergen (4,7%) wonen weinig volwassenen die een echtscheiding achter de rug hebben.

Kleiner wonen

De landelijke top 10 buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners worden allemaal gedomineerd door hoogbouw. De Brunssumse buurt Lemmender staat landelijk op de tweede plaats. 26,1% van de volwassenen is hier gescheiden. “Na een scheiding ga je er meestal financieel op achteruit. Met één inkomen is er is dan minder geld beschikbaar om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. Als er sprake is van overwaarde op de oude woning dan kan die worden gebruikt voor een nieuwe hypotheek. Wij adviseren mensen wat de mogelijkheden dan zijn in de nieuwe situatie, want die zijn er door de overwaarde vaak wel”, aldus de Marga Lankreijer (hypotheekexpert) van Independer.

Independer maakte een scheidingskaart van Nederland: https://www.independer.nl/hypotheek/info/onderzoek/echtscheidingen-2024

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: Independer.nl
  • Maker: Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws