facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Venray presenteert sluitende begroting 2025, maar voorziet tekorten vanaf 2026

september 17, 2024

Het college van burgemeester en wethouders van Venray heeft de begroting voor 2025 vastgesteld.

Deze begroting biedt een overzicht van de financiële plannen voor de periode 2025-2028. Hoewel de begroting voor 2025 sluitend is, voorzien de financiële vooruitzichten vanaf 2026 aanzienlijke tekorten. Dit is met name het gevolg van de bezuinigingen vanuit het Rijk. Om de begroting vanaf 2026 structureel sluitend te maken, werkt het college aan concrete oplossingen.

Voor 2025 zet de gemeente haar ambities onverminderd voort. Er is budget beschikbaar voor kansengelijkheid, woningbouw en veiligheid, en de lasten voor inwoners en ondernemers blijven stabiel. Echter, vanaf 2026 wordt dit onzeker door de oplopende tekorten. Voor dat jaar wordt een tekort van € 4,1 miljoen verwacht, oplopend tot € 5,3 miljoen in 2028. Het college heeft daarom het actieplan ‘Op weg naar het ravijnjaar 2026’ opgesteld om de tekorten het hoofd te bieden.

Ondanks de dreigende tekorten blijven belangrijke investeringen voor 2025 op de agenda staan. De gemeente investeert fors in een inclusieve samenleving waarin iedereen kan participeren. Dit vraagt ook om inzet van inwoners, hun omgeving en samenwerkingspartners. Daarnaast blijft woningbouw een speerpunt, waarbij de nadruk ligt op betaalbare woningen voor lage- en middeninkomens, evenals voor kwetsbare groepen.

De financiële toekomst blijft onzeker, mede mogelijk door wijzigingen in het rijksbeleid. Wethouder Wim de Schryver benadrukt dat de gemeente voor grote uitdagingen staat, zowel financieel als op het gebied van woningbouw, zorg en verduurzaming.

Het college bespreekt de begroting op 5 november.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: Gemeente Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws