facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Monumentendag Venray 2024 naar tevredenheid

september 18, 2024

Er zijn wisselende reacties bij de deelnemende organisaties, welke deelnamen aan de Open Monumentendag 2024 in Venray. Tevredenheid over het aantal bezoekers overheerst. Het bestuur van Stichting Venray Monumentaal richtte haar pijlen dit jaar op de kerkdorpen. Zij wilde hiermee tot uitdrukking brengen, dat ook buiten het centrum van Venray veel moois te zien is.

Ook in de kerkdorpen is het van belang dat er aandacht is en blijft voor het behoud van ons erfgoed. Het landelijke thema van dit jaar was “Routes, netwerken en verbindingen”. Om dit thema tot zijn recht te laten komen, zette Stichting Venray Monumentaal 3 fietsroutes uit (“routes”), overlegden zij in het dorpsradenoverleg met alle kerkdorpen (“netwerken”) en werden 3 knooppunten-routes uitgezet (“verbindingen”). Men kon de pareltjes van Castenray, Blitterswijck, Oirlo, Wanssum, Oostrum, Leunen, Merselo en Ysselsteyn bezichtigen. Open Monumentendag werd ondersteund door het Toeristisch-recreatief Platform Venray in de persoon van Ingrid van Eijndhoven.

De aftrap van deze dag vond plaats in de St. Matthiaskerk in Castenray. De aanwezigen werden - als voorzitter van de commissie Open Monumentendag - welkom geheten door André Poels van SVM en kregen uitleg over het Trans Cedron in Oostrum (kruiswegstaties in de open lucht met daarop aansluitend het kerkhof) door Joost Linskens van de Historische Kring Oostrum. Daarna volgde een inleiding over het ontstaan, de gedeeltelijke verwoesting en wederopbouw van de St. Matthiaskerk in Castenray door Jan Strijbos van het Heemkundig Genootschap Castenray.

Wethouder Daan Janssen sprak een waardering uit richting de mensen die deze dag op verschillende wijze organiseerden en fietste - als openingshandeling - op een felrode fiets, waaraan een paar blikken waren bevestigd, de kerk uit om de 3 fietstochten onder de aandacht te brengen.

Er zijn nog een aantal fietsroutekaarten beschikbaar bij het VVV, zodat de routes ook na deze dag nog gefietst kunnen worden. Op deze routekaarten treft men ook beschrijvingen aan van de aan de routes liggende monumenten.

Zie voor een terugblik op deze dag o.a. www.venraymonumentaal.nl

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Rob van der Heijden, Meerlo
  • Bron artikel: Stichting Venray Monumentaal
Gepubliceerd in Nieuws