facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 22, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Laatste productieafdeling van Xerox Venray gesloten

oktober 22, 2024

Deze maand wordt de laatste productieafdeling van Xerox in Venray gesloten. De sluiting betreft de OPC drum-afdeling.

Drums zorgen voor de overdracht naar de toner die gebruikt wordt in de kopieermachines. Circa 60 medewerkers verliezen hierdoor hun baan. Het merendeel van de werknemers is tussen de vijftig en zestig jaar. Op deze afdeling zijn enkele medewerkers werkzaam die al meer dan 30 jaar op die afdeling werkzaam zijn. Voor zover bekend is er een sociaal plan opgesteld en worden medewerkers begeleid naar ander werk. De productie van drums zal worden uitbesteed. Wat er verder met de huidige productiehal gaat gebeuren is niet bekend.

De OPC werd rond 1992 in Venray opgestart. De sluiting van deze laatste productieafdeling betekent het roemruchte einde van een bedrijf wat eens de grootste werkgever was in deze regio.

De producent van kopieermachines streek er in 1965 neer. Er werkten op het hoogtepunt in de jaren tachtig 3100 mensen. Xerox was een bekende werkgever met goede arbeidsvoorwaarden. In de glorietijden werden medewerkers van heinde en verre opgehaald met bussen en taxi’s. Personeel werd zelfs tussen de middag naar huis gebracht om warm te kunnen eten.

Rond de eeuwwisseling werd de concurrentie van Xerox wereldwijd steeds groter en zakte het marktaandeel steeds verder in, mede doordat diverse patenten afliepen. Hierdoor werd de productie verder afgebouwd en geleidelijk aan het personeelsbestand verder ingekrompen.

Flextronics nam de productie deels over en veel medewerkers van Xerox konden daar terecht totdat ook daar het mes inging.

Momenteel zijn er in Venray nog wel kantoorfaciliteiten van Xerox die gevestigd zijn in het INALFA-kantoorgebouw op bedrijventerrein de Hulst. Hier werken naar schatting tussen de vijftig en vijfenzeventig medewerkers.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep venray
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: Wim van Bracht
Gepubliceerd in Nieuws