facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 23, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Presentatie dagboek over felle strijd rondom Venray

september 23, 2024

In de laatste maanden van de tweede wereldoorlog heeft zich een felle strijd afgespeeld in en rond Venray. Daarover wordt nu een boek gepresenteerd wat uitvoerig vertelt over deze gebeurtenissen.

Ine Schroen Widdershoven hoorde, net als veel generatiegenoten van haar, nooit veel echte verhalen over de Tweede Wereldoorlog uit de mond van haar ouders. Terwijl er zoveel te vertellen valt.  ‘Mijn moeder was tijdens de oorlog verpleegster in *St. Anna-Gesticht, Geneeskundige inrichting voor RK Vrouwelijke Krankzinnigen (tegenwoordig Vincent van Gogh, Instituut voor geestelijke gezondheidszorg), voor vrouwen in Venray. Tijdens de felle slag van Overloon was deze inrichting het episch centrum van de strijd. Mijn moeder vertelde hier wel over, maar niet diepgaand. Tijdens een bezoek aan het museum Psychiatrie, dat nu in Venray is, hoorde ik dat van die strijd en wat er gebeurde, een dagboek is bijgehouden door een zuster. En wat bleek: ik had dat dagboek in mijn bezit! Ik ben dit gaan herschrijven om het toegankelijk te maken voor de huidige generaties. Het verhaal is aangevuld met informatie die ik kreeg van de mensen van het museum, verhalen van mijn moeder en geschiedkundige informatie. Door het schrijven van dit boek ben ik tot andere inzichten gekomen over mijn ouders.’

Gewoon geluk met een rafelrand

Het boek dat Ine geschreven is heet 'Gewoon geluk met rafelrand ' ondertitel: verhaal van een stille generatie. Het boek speelt in de periode eind september en verder precies 80 jaar geleden. Het gaat over haar jeugd in Maastricht in de jaren 60. Een jeugd waarin ouders die de oorlog hadden meegemaakt daarover vooral zwegen.

Ine presenteert haar boek op zaterdag 28 september 2024 om 16.00 uur in de kapel van Het Ursulinenconvent, Breusterstraat 27 in Eijsden.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Wilma Poolen-Lendemeijer
  • Maker: Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws