facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 22, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Commando-overdracht Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

augustus 14, 2024

Op 22 augustus tussen 13:30 en 14:15 uur vindt de commando-overdracht van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings-commando (DGLC) plaats.

De huidige commandant van het DGLC, kolonel Jos Kuijpers, draagt het commando over aan zijn ranggenoot Olav Spanjer. Op het parkeerterrein Raadhuisplein wordt de paradeplaats ingericht waar de wapensystemen van het DGLC vertegenwoordigd zijn en de ceremonie plaatsvindt. Kolonel Jos Kuijpers stond ruim vier jaar aan het hoofd van de luchtverdedigingseenheid DGLC gevestigd op de grens van Brabant en Limburg te Vredepeel. In deze jaren is het commando flink uitgebreid. Het  versterken van de Nederlandse luchtverdediging is nodig, omdat lucht- en raketdreiging een snel veranderende dreiging is waar Nederland als NAVO-partner mee geconfronteerd wordt. Zijn opvolger, kolonel Olav Spanjer, heeft in zijn militaire loopbaan veel verschillende functies bekleed binnen het vakgebied grondgebonden luchtverdediging.

DGLC
Het DGLC is de grondgebonden lucht- en raketverdedigingseenheid van de Nederlandse Krijgsmacht, opgericht op 1 april 2012 en gevestigd te Vredepeel, gemeente Venray. Het DGLC bestaat uit landmacht-, luchtmacht-, marinepersoneel en Duitse militairen en biedt vanaf de grond bescherming tegen luchtdreigingen. Het commando beschikt hiervoor over diverse wapensystemen gericht op korte, middellange en lange afstanden, waaronder het PATRIOT-wapensysteem.

Hinder
Rondom het Raadhuisplein kan op 22 augustus tussen 08.00 uur en 18.00 uur verkeershinder ontstaan door een veelvoud van busverkeer en ander (groot) vervoer i.v.m. het inrichten en afbouwen van de paradeplaats voor
het uitvoeren van deze militaire ceremonie. Vanaf 21 augustus 06.00 uur kan niet geparkeerd worden op de parkeerplaatsen op het Raadhuisplein i.v.m. de opbouw van een tribune.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief Omroep Venray
  • Bron artikel: Ministerie van Defensie
Gepubliceerd in Nieuws