facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Heel-Wijs Health & Education: Een innovatieve benadering van gezondheid en onderwijs

juli 23, 2024

Heel-Wijs Health & Education, opgericht door Ilse Gooren, Wout Weghorst en Maud Cuijpers, combineert gezondheid en onderwijs. Er is ook veel belangstelling voor in Venray, waar ze zelfs al een locatie op het oog hebben.

Het concept ontstond uit hun zoektocht naar betere integratie voor hun kinderen. Ilse Gooren werd geïnspireerd door The Green School in Bali en miste zo’n aanpak in haar regio, wat leidde tot Heel-Wijs.Heel-Wijs biedt een flexibele, kindgerichte combinatie van gezondheid en onderwijs.

Kinderen leren in hun eigen tempo, met focus op welzijn. Het holistische curriculum omvat biologische voeding, duurzaamheid, mindfulness, rustmomenten, buitenonderwijs en bewegend leren. 80% van de educatie vindt buiten plaats, wat de fysieke en mentale ontwikkeling van de kinderen bevordert. De focus ligt op bewustwording en de eigen kracht van de kinderen. Volgens de interne pedagoog kent het onderwijs bij Heel-Wijs een dynamisch karakter, gericht op het proces en intrinsieke motivatie in plaats van cognitieve toetsen. Kinderen helpen elkaar graag, wat empathie en verantwoordelijkheidsgevoel versterkt. Dit vermindert prestatiedruk en bevordert sociaal-emotionele ontwikkeling en langdurig begrip.

Ouderbetrokkenheid is cruciaal. De "gouden driehoek" van ouders, kinderen en coaches creëert een hechte gemeenschap. Workshops voor ouders en coaches op het gebied van gezondheid en onderwijs hebben positieve effecten op de kinderen, zoals betere spraakvaardigheden, zelfvertrouwen en nieuwsgierigheid.

Ondanks het lerarentekort trekt Heel-Wijs veel sollicitanten. Het team, bestaande uit pedagogen en gezondheidsspecialisten, volgt een intern ontwikkeltraject gericht op gezondheid, onderwijs en persoonlijke groei.

Vanwege de grote vraag met meer dan 200 aanmeldingen, breidt Heel-Wijs uit naar meerdere kleinschalige locaties om de individuele aandacht voor elk kind te waarborgen. De ideale locaties bevinden zich in de natuur, wat past bij de visie van de school. Echter, het verkrijgen van goedkeuring van de gemeente is uitdagend omdat het concept van Heel-Wijs niet eenvoudig in bestaande bestemmingsplannen past.

In Venray is er ook veel belangstelling van ouders voor een Heel-Wijs locatie. De locatie van Stichting Jeugdbelangen Venray wordt als ideaal beschouwd vanwege de ligging in de natuur en het kindvriendelijke karakter van het gebouw. Er zijn gesprekken gaande met andere partijen en de gemeente om deze locatie te realiseren. De betrokken partij is enthousiast over een samenwerking, waarbij Heel-Wijs vier doordeweekse dagen draait en de andere partij in het weekend, waardoor de locatie optimaal benut kan worden.

Zij denken graag in mogelijkheden en staan open voor samenwerkingen die de kracht van hun visie versterken. Heel-Wijs gelooft dat elke ouder recht heeft op onderwijs dat het beste bij hun kind past en dat deze keuze momenteel ontbreekt in de regio. Het is tijd dat een gemeente erkent dat Heel-Wijs een waardevolle aanvulling kan zijn.

Op de foto v.l.n.r.: Wout Weghorst, Ilse Gooren en Maud Cuijpers

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Heel Wijs
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws