facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Grafmonument Zusters van Liefde Jezus en Maria

juli 22, 2024

De zusters van Liefde Jezus en Maria hebben in 1907 het psychiatrisch ziekenhuis en klooster St. Anna opgericht. Zij hadden op dit terrein ook een eigen begraafplaats. In 1996 is deze begraafplaats geruimd en heeft er een herbegraving van de zusters plaatsgevonden in Vak O van begraafplaats Boschhuizen. (Vak O zijn de oude graven die in 1973 van het kerkhof St. Petrusbandenkerk naar de begraafplaats Bosschuizen zijn herbegraven).

Na de herbegravingen van de zusters is er een groot grafmonument geplaatst dat in 1998 is onthuld. Vanwege vergrijzing en gebrek aan toetreding van nieuwe leden nadert de Zustergemeenschap Nederland van de Congregatie haar voltooiing en zal uiteindelijk worden opgeheven. Het gevolg is dat het grote grafmonument niet meer onderhouden zal worden door de congregatie.

De stichting Kruisen en Kapellen in de gemeente Venray heeft het initiatief genomen om dit grafmonument voor het nageslacht te gaan behouden. Er heeft een intensieve restauratie plaatsgevonden uiteraard in nauw overleg met de congregatie. De stichting Kruisen en Kapellen zal rechthebbende worden om het monument duurzaam behouden en onderhouden. Een prachtig en voor Venray belangrijk monument, immers door de komst van de zusters in 1907 is Venray groot geworden door de psychiatrische instellingen

Op vrijdag 26 juli om 11.00 uur bij de ingang van de begraafplaats Boschhuizen, zullen de initiatiefnemers, een aantal zusters nu woonachtig in Gent, Burgemeester en wethouder en restaurateurs aanwezig zijn en naar het monument gaan om dit op te leveren en over te dragen aan de stichting Kruisen en Kapellen. Aansluitend zullen in kleine kring de officiële papieren hiervoor getekend worden.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Stichting Kruisen en Kapellen
  • Bron artikel: Stichting Kruisen en Kapellen
Gepubliceerd in Nieuws