facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 18, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Aanleg van werkpaden in Ballonzuilbossen voor bescherming van de natuur

juli 17, 2024

Vanaf 22 juli worden in de Ballonzuilbossen speciale 'werkpaden' aangelegd om bosbouwmachines toegang te bieden voor hun werkzaamheden.

Dit initiatief is bedoeld om de schade aan de bosbodem te minimaliseren en de natuur te beschermen.

Voorheen reden bosbouwmachines willekeurig door het bos, wat leidde tot verdichting van de bodem op de rijroutes. Deze verdichting drukt de aarde samen, waardoor de ruimte tussen bodemdeeltjes afneemt. Hierdoor kunnen wortels moeilijk groeien en wordt de toevoer van water en zuurstof belemmerd, wat schadelijk is voor bomen, planten en kleine bodemdieren.

De nieuwe werkpaden, die vier meter breed zijn, zijn speciaal ontworpen voor bosonderhoud. Voor de aanleg worden bomen over de volledige breedte van de paden verwijderd. Hoewel dit enig bosverlies met zich meebrengt, blijft het merendeel van de bosbodem ongeschonden. Bovendien worden de werkpaden als proef verder uit elkaar geplaatst, wat leidt tot een vermindering van het totale aantal paden. Deze paden worden slechts eens in de zes tot negen jaar gebruikt voor onderhoud en worden tussentijds met rust gelaten, zodat de natuur zich kan herstellen.

Tijdens de aanleg van de werkpaden wordt het gebied afgezet.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Gemeente Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws