facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Wet betaalbare huur maakt wonen weer betaalbaar

juni 27, 2024

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet betaalbare huur, die op 1 juli 2024 in werking treedt.

Deze wet is bedoeld om huurwoningen voor middeninkomens betaalbaarder te maken door de huurregulering uit te breiden naar woningen in het middensegment tot en met 186 punten. Dit zal naar verwachting de huur van ruim 300.000 woningen gemiddeld met €190 verlagen en ruim 110.000 woningen terugbrengen naar het betaalbare segment.

Vanaf 1 juli 2024 moeten verhuurders bij nieuwe contracten voldoen aan de maximale huurprijs die past bij de kwaliteit van de woning. Voor woningen tot en met 143 punten kan de huur ook voor bestaande contracten aangepast worden als deze niet overeenkomen met het puntenaantal. Dit geldt ook voor woningen van particuliere verhuurders, studentenkamers en andere zelfstandige woonruimtes.

Vanaf 1 januari 2025 moeten verhuurders een puntentelling bij nieuwe contracten opnemen, zodat huurders precies weten wat de maximale huurprijs is. Gemeenten hebben tot die datum de tijd om zich voor te bereiden op de handhaving van de nieuwe regels en kunnen daarna boetes opleggen aan verhuurders die zich niet aan de regels houden.

Huurders en verhuurders kunnen op ismijnhuurteduur.nl nagaan welke huur passend is voor hun woning.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: Rijksoverheid
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws