facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Afvaardiging gemeentebestuur Venray bracht bezoek aan Geldern

juni 25, 2024

Een afvaardiging van het gemeentebestuur van de gemeente Venray bracht afgelopen vrijdag 21 juni een bezoek aan de Gemeente Geldern in Duitsland. Dit in het kader van de Euregio Rhein-Maas-Nord. Doel van dit bezoek is ondermeer om de onderlinge banden in de grensregio te verstevigen en om van elkaar te leren.

Wat is nou een goede vertaling van ‘Landlebenstadt’ ?, vraagt de delegatie uit Venray zich af bij haar bezoek aan Geldern. De Duitse partnerstad is vergelijkbaar met de Gemeente Venray: een stadskern met daar omheen veel landelijk gebied met kleine kernen.

Burgemeester Sven Kaiser van Geldern is zichtbaar trots wanneer hij de nieuwe Realschule An der Fleuth laat zien. Leerlingen uit de omringende dorpen en de Stadt Geldern krijgen hier les in een modern schoolgebouw. Iets wat in Duitsland niet vanzelfsprekend is.

Burgemeester Michiel Uitdehaag, de wethouders Wim De Schryver en Erik van Daal, gemeentesecretaris Evert Voorn, kabinetschef Karin Bruggeman en collega Marcel Claus, worden in 'Feuerwehrbusjes' door de stad gereden. Anders dan in Nederland koopt deze Duitse gemeente zelf vastgoed om het her te ontwikkelen, daar waar commerciële partijen dit niet aandurven. Het resultaat is te zien in een nieuwe vestiging van drogist en aan de bouw van horeca speciaal voor jongeren. In de ‘Workspace’, waar je een werkplek kan huren, geeft Michiel Savelsbergh van de Euregio Rhein-Maas-Nord uitleg over het Interreg Deutschland-Nederland subsidieprogramma. De beide gemeenten hebben er wel oren naar. Britta Herbort, verantwoordelijk voor de Euregio-toolkit van de Regio Noord-Limburg - Gezondste Regio, is te spreken over de band die er tussen Venray en Geldern is gegroeid dankzij de Regio Deal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Provincie Limburg.

Bij het eten ontstaan nieuwe ideeën voor samenwerking, waarbij men graag een project wil indienen om de marketing van beide steden te vergelijken en van elkaar wil leren. ‘Landlebenstadt’, daar zouden we eigenlijk een Venrayse versie van moeten bedenken, klinkt het. Begin september komt de ‘Verwaltungsvorstand’ van Geldern maar liefst twee dagen naar Venray om strategische thema’s te bespreken.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Euregio Rhein-Maars Nord
  • Bron artikel: Euregio Rhein-Maas-Nord
Gepubliceerd in Nieuws