facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Noodzaak bestrijding cybercrime

juni 12, 2024

Het toenemende belang van de dreiging van cybercrime benadrukt de noodzaak van een wereldwijde aanpak voor effectieve bestrijding.

Het afgelopen jaar werd een alarmerend aantal van 2,3 miljoen Nederlanders het slachtoffer van diverse vormen van online misdaad. Deze duistere praktijken richten niet alleen aanzienlijke financiële schade aan bij individuen en bedrijven, maar ondermijnen vooral het vertrouwen in elkaar en in de digitale infrastructuur.

Het Cybercrimebeeld Nederland 2024, gepresenteerd door het Openbaar Ministerie en de politie, werpt een onthullende blik op deze ontwikkelingen. Deze eerste editie van het tweejaarlijkse rapport richt zich specifiek op de complexe online misdaden gericht op ICT-systemen. Het biedt een uniek inzicht vanuit het perspectief van opsporing.

Uit het rapport blijkt een aantal verontrustende trends, waaronder de opkomst van datadiefstal en -handel. Bovendien wordt de ware impact van cybercrime op slachtoffers vaak onderschat.

Een bijzonder verontrustende bevinding is dat de helft van de verdachten van cybercriminaliteit die voor de rechter verschijnen, slechts 25 jaar of jonger is. Het is een schrijnend gegeven dat een criminele carrière vaak zijn oorsprong vindt in de wereld van online gaming.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: OM en Politie Nederland
  • Bron artikel: OM en Politie Nederland
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws