facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Binnenkort ook arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen

juni 12, 2024

Zelfstandigen krijgen binnenkort recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als zij door langdurige ziekte minder dan het minimumloon kunnen verdienen.

Dit wordt mogelijk door een nieuwe verplichte verzekering, de Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ), die deze week wordt gepresenteerd, waardoor betrokkenen op het wetsvoorstel kunnen reageren.

Veel zelfstandigen lopen bij ziekte het risico op een fors inkomensverlies, omdat zij zich vaak niet particulier verzekeren. Dit kan komen door hoge kosten of uitsluiting vanwege leeftijd of medische geschiedenis. Het kabinet wil daarom een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering invoeren voor zelfstandigen, vergelijkbaar met die voor werknemers. Dit zorgt voor een gelijker speelveld en voorkomt dat de samenleving de lasten van arbeidsongeschiktheidsrisico’s moet dragen.

De BAZ is onderdeel van het arbeidsmarktpakket en een afspraak uit het pensioenakkoord, ontwikkeld met diverse organisaties. De wet wordt getoetst op uitvoerbaarheid tijdens de online raadpleging. De BAZ is ontworpen op basis van betaalbaarheid, begrijpelijkheid en uitvoerbaarheid en geldt voor alle zelfstandigen met 'winst uit onderneming' voor de inkomstenbelasting.

 




Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: Rijksoverheid
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws