facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 25, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Burgemeesters verstevigen samenwerking ACT! Interventieteam

oktober 25, 2024

De acht burgemeesters in Noord-Limburg hebben hun samenwerking in de strijd tegen ondermijning verder verstevigd. Op dinsdag 15 oktober ondertekenden zij het convenant ACT! Interventieteam Noord-Limburg 2024-2026. Hiermee wordt de samenwerking minimaal voortgezet tot 1-1-2027.

Het ACT! Interventieteam werd in 2021 opgericht en voert regelmatig gemeentelijke controles uit om zo criminele netwerken te verstoren en onze samenleving leefbaar te houden. De bestuurlijke handhaving is in Noord-Limburg succesvol gebleken en heeft ertoe geleid dat er dit jaar in heel Limburg dergelijke teams zijn opgericht. Om de continuïteit in Noord-Limburg te garanderen hebben de burgemeesters een nieuw convenant opgesteld. Het vorige convenant was afgesloten voor de periode 2021-2024.

Samen tegen ondermijning

Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas is portefeuillehouder Veiligheid Regio Deal Noord-Limburg

en ziet dat het steeds beter lukt om een vuist te maken tegen georganiseerde criminaliteit. “De bevoegdheden van de politie en die van burgemeesters vullen elkaar goed aan. Het ACT! Interventieteam vormt een schakel tussen gemeentes onderling en tussen gemeentes en politie. We kunnen daardoor sneller en adequater misstanden aanpakken. Onze toezichthouders zijn werkzaam in heel Noord-Limburg, van Beesel tot Mook en Middelaar.”

Doorpakken en aanpakken

De gemeentes hebben de afgelopen jaren samen met overheidspartners zoals politie, douane, arbeidsinspectie en belastingdienst gezocht naar een goede vorm van samenwerken. Ryan Palmen: “Samenwerken klinkt heel makkelijk, maar in de praktijk loop je toch tegen allerlei zaken aan. Door goede afspraken te maken, korte lijntjes te hebben en van elkaar te leren, staat er nu een krachtig interventieteam. Daar mogen we trots op zijn en daar geven we graag een vervolg aan.”

In het convenant staan afspraken tussen gemeentes die ervoor zorgen dat het ACT! tot minimaal 1-1-2027 door kan gaan op de ingeslagen weg. Het team bestaat uit toezichthouders van de acht gemeentes. Controles vinden vaak plaats op locaties waarvan het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Het team komt onder andere in actie door anonieme meldingen van inwoners bij Meld Misdaad Anoniem. Blijkt uit een controle dat er strafrechtelijke overtredingen plaatsvinden dan start de politie een eigen onderzoek.

Controles

“Tijdens bestuurlijke controles kijken we naar zaken als drugscriminaliteit, prostitutie, witwassen, illegale bewoning, vergunningen, uitkeringsfraude, arbeidsuitbuiting, brandveiligheid en milieudelicten. Door deze controles uit te voeren willen we misstanden in onze buurten en wijken aanpakken.”, aldus Palmen. Controles van het ACT! vinden ook plaats uit voorzorg. Palmen: “Inwoners en ondernemers krijgen dan informatie over de gevaren van georganiseerde criminaliteit en tips hoe ze zich weerbaar kunnen maken tegen ondermijning.”

Het ACT! Interventieteam is onderdeel van het Regiodealprogramma Veiligheid en wordt betaald met geld van het Rijk, Provincie Limburg en de Noord-Limburgse gemeenten.

Op de foto staan de burgemeesters van Noord-Limburg, na ondertekening van het convenant, met een ACT! puzzel in de hand. De waarnemend burgemeester van Beesel ontbreekt op de foto.

 

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: ACT!
  • Bron artikel: ACT!
  • Maker: Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws