facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Innovatief onderwijs dat leerlingen voorbereidt op de toekomst

oktober 18, 2024

In Venray biedt Punt Speciaal op locatie Foooocus (Hoenderstraat) vernieuwend onderwijs voor leerlingen met specifieke behoeften.

De nadruk ligt op samenwerking tussen Ouders, Onderwijs, Overheid en Ondernemers om leerlingen een thuisnabije leerervaring te bieden. Het doel is hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en oplossend vermogen te vergroten. Marco van Teeffelen benadrukt het belang van ouderbetrokkenheid: “We willen dat leerlingen hun onderwijs zo dicht mogelijk bij huis ervaren, wat hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid stimuleert.”

Het onderwijsaanbod op Foooocus is sterk geïntegreerd met praktische werkervaring. Leerlingen krijgen de kans om “Leren Op Locatie” toe te passen, waar ze in kleine groepen praktijkervaring opdoen. Dit biedt hen inzicht in verschillende beroepen en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Natascha Smits legt uit: “We vergroten het besef van welke werkzaamheden er zijn en wat mogelijk is. Dit roept vragen op die we binnen de schoolse setting verder onderzoeken.” De nieuwsgierigheid die hierbij ontstaat, helpt leerlingen zich beter voor te bereiden op hun toekomst.

Voor leerlingen van 14-15 jaar is het doel hen klaar te stomen voor werk en participatie in de maatschappij. De voortgang wordt gemeten met toetsen, observaties en verslaglegging. “We kijken naar cijfers, maar vooral ook naar hun persoonlijke ontwikkeling,” aldus Marco.

Maatwerk speelt een grote rol; elk traject wordt afgestemd op de leerling. Soms overlappen trajecten, maar vaak volgen leerlingen een unieke route. Bedrijven zijn ook cruciaal in deze aanpak. Natascha: “We maken afspraken en evalueren samen, zodat leerlingen zowel op school als in de praktijk leren.”

De stages worden gemonitord via stageboekjes en dagelijkse verslagen. “De korte lijnen tussen stagebedrijven en coaches zorgen voor snelle bijsturing als dat nodig is,” legt Marco uit. Dit zorgt ervoor dat de leerervaringen goed aansluiten op de behoeften van leerlingen.

Toch zijn er uitdagingen. Natascha geeft toe dat het lastig kan zijn om maatwerktrajecten te creëren die zowel voor onderwijs als ondernemers werken: “We moeten creatief en flexibel zijn om dit voor elkaar te krijgen.”

De betrokkenheid van ouders speelt een belangrijke rol in dit leertraject. “Ouders zijn sturend en motiverend richting hun kinderen. Ze zijn mede participanten in het maatwerktraject, wat de verbinding tussen school en thuis versterkt,” stelt Marco. Dit beïnvloedt absoluut de ontwikkeling van de leerlingen en helpt hen om hun volledige potentieel te bereiken en te benutten.

Uiteindelijk ontwikkelen de leerlingen bij Foooocus vaardigheden en competenties die essentieel zijn voor hun toekomstige werkplekken. De focus ligt op arbeidsvaardigheden, arbeidscompetenties, sociale vaardigheden en zelfredzaamheid, die de fundamenten vormen voor participatie in de maatschappij. Door deze integrale aanpak biedt Foooocus niet alleen onderwijs, maar ook een toekomstperspectief voor leerlingen met specifieke behoeften, waardoor zij met vertrouwen de stap naar zelfstandigheid kunnen maken.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Punt Speciaal
  • Bron artikel: Diana
Gepubliceerd in Nieuws