facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 17, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Herdenkingsconcert voor oud-deken en -bisschop Harrie Smeets in Venray

oktober 15, 2024

Op zondagmiddag 20 oktober 2024 om 15:00 uur wordt in de Grote Kerk van Venray een bijzonder herdenkingsconcert gehouden ter nagedachtenis aan oud-deken en bisschop Harrie Smeets, die in december 2023 overleed.

Smeets was jarenlang deken van Venray-Gennep en speelde een centrale rol in het geestelijke en culturele leven van de regio. Als bisschop van Roermond bleef hij verbonden met Venray, waar hij talloze mensen inspireerde door zijn warme en betrokken persoonlijkheid.

Het herdenkingsconcert is een initiatief van oud mannenkoor dirigent Anton Kropivšek, die nauw samenwerkte met Smeets. Vier verenigingen die regelmatig met hem te maken hadden, verzorgen gezamenlijk een muzikaal eerbetoon. Harmonie Euterpe, onder leiding van dirigent Dennis Frencken, opent het concert met symfonische werken. Euterpe heeft een lange traditie in Venray en staat bekend om hun gevarieerde en kwalitatieve uitvoeringen. De Zangers van Sint Frans, geleid door dirigent Jo Louppen, dragen bij met enkele prachtige koorwerken. Dit koor is bekend in de regio om hun verfijnde uitvoeringen van religieuze en klassieke koormuziek. Canto Rinato, onder leiding van Anton Kropivšek zelf, brengt ingetogen en emotionele stukken ten gehore, passend bij de eerbiedige sfeer van het concert. Het Venrays Mannenkoor (VMK), onder leiding van dirigent Ron Hanssen, sluit het programma af met krachtige, harmonieuze werken. VMK heeft altijd een sterke band gehad met de lokale parochie en dit optreden is een ode aan hun jarenlange samenwerking met Smeets.

De huidige deken, Ed Smeets, zal het concert presenteren. Na afloop wordt een vrije gave gevraagd voor het jeugd- en jongerenwerk van de parochies, een initiatief dat Harrie Smeets altijd nauw aan het hart lag. Met dit concert eren de deelnemende verenigingen de nalatenschap van Harrie Smeets en zijn blijvende invloed op de gemeenschap van Venray.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief deken Smeets
  • Bron artikel: MediaHuis Venray
Gepubliceerd in Nieuws