facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 06, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Kruis geplaatst in Oirlo door Stichting Kruisen en Kapellen

oktober 01, 2024

Afgelopen maanden heeft er, bij het spoor aan de Deputé Petersstraat in Oirlo geen kruis gestaan. Wellicht hebt u dit kruis gemist op deze bijzondere plek. Reden hiervan is dat de stichting kruisen en kapellen Venray afgelopen zomer dit kruis volledig heeft opgeknapt en van een nieuwe verflaag voorzien.
Omdat dit kruis altijd in de zon staat, heeft de verflaag veel te lijden met als gevolg dat het corpus geen kleur meer had en de verf op het kruis er nog maar minimaal op zat.
De vrijwilligers van de stichting kruisen en kapellen hebben het kruis en corpus in het atelier opgeknapt. Afgelopen vrijdag 27 september is het kruis weer op de plek terug geplaatst en is er weer een mooi monumentje van devotie in het Oirlose landschap teruggekeerd.


Het kruis opgericht in begin 17e eeuw heeft al vele corpussen gehad. Het is onbekend wie de maker is van het originele corpus, het corpus dat er nu op hangt is een kopie van een corpus dat ooit in Kevelaer gekocht is. De reden van oprichting van dit kruis is eveneens onbekend. Overigens was dit kruis vele jaren een rustplaats voor bedevaartgangers naar Kevelaer.
Momenteel wordt het kruis en zijn omgeving onderhouden door enkele leden van KBO Oirlo.

Wist u overigens dat het boekje “Klein religieus langs de weg in Venray” te koop is bij Rooyboek of via de stichting Kruisen en Kapellen. Misschien iets voor de feestdagen.
www.kruisenenkapellenvenray.nl

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Stichting Kruisen en Kapellen
  • Bron artikel: Stichting Kruisen en Kapellen
Gepubliceerd in Nieuws