facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Koningsvogelschieten van de Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan

september 09, 2024

Zondag 15 september 2024: De dag van het koningsvogelschieten van de Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray. Maar deze dag is veel meer en staat bol van de schuttersactiviteiten, maar één van de grote vragen zal zijn of Gwen Jacobs het zal lukken om zich te schieten tot jeugdkoning en daarmee voor de derde keer op rij de jeugdkoningstitel op te eisen, waarna ze als jeugdkeizer verder zal gaan.

De dag begint in de vroege ochtenduren, wanneer om 08:45 uur de huidige schutterskoning, Marco en Mayke van de Valk worden afgehaald bij hun woonhuis. De Eucharistieviering wordt bijgewoond in de Sint Petrus Banden Kerk, waarna de leden van schutterij een koffietafel krijgt aangeboden op de schuttersweide.

Om 14:00 uur zal de schutterij de schuttersweide aan de Loonsedijk 5 te Merselo op marcheren en in het bijzijn van wereldlijke en schuttersautoriteiten wordt allereerst een drietal leden gehuldigd op basis van hun 5 of 12,5-jarig lidmaatschap. Dit zijn Cas Jacobs (5 jaar), Tieme Lamers en Jan Voermans (beiden 12,5 jaar).

Nadat de beide koningen zijn ontdaan van de schuttersversierselen, wordt er geschoten om de koningstitel bij de schutterij, de jeugdkoning en het publiek schiet om de ‘koning van ere’.

 Koning van ere

Iedereen buiten de schutterij kan deelnemen aan de strijd om de ‘koning van ere’. Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs schiet je kosteloos mee en strijdt mee om de hoogste eer van ‘koning van ere’ van de Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray.

Jeugdkoningsvogelschieten

De afgelopen twee jaar heeft Gwen Jacobs het geluk gehad om de jeugdkoningstitel te veroveren en nu bestaat de mogelijkheid dat zij dit voor de derde keer op rij doet en daarmede zou zij de eerste jeugdkeizer van de schutterij kunnen worden, maar de overige jeugd is er vooral op gebrand om dit te voorkomen. Overigens bestaat de mogelijkheid voor alle jeugd t/m 14 jaar om kosteloos mee te schieten voor de jeugdkoningstitel. Kom gewoon komende zondag met je ouders of opa en oma naar de schuttersweide en beleef het schutterswezen. Neem wel je legitimatiebewijs mee.

600-Jarig bestaansfeest

De Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray bestaat (Volgens een diepe studie) vanaf 1426 en dat betekent dat in 2026 het 600-jarig bestaan zal worden gevierd. Dit gaat gebeuren met een groots jubileumjaar, maar het absolute hoogtepunt zal plaatsvinden in het wekend van zaterdag 20 en zondag 21 juni 2026, met op de zondag een groots verbroederingsfeest, gecombineerd met een bondsschuttersfeest van de schuttersbond Juliana. Het streven is om 40 Europese schutterijen naar Venray te laten komen. Meer info: Let op de communicatiekanalen van de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Schutterij Zandakker
  • Bron artikel: Bernie van Lierop
Gepubliceerd in Nieuws