facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 16, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Neej Talent Orkest Rooj: Muziek verbindt en inspireert

september 04, 2024

Het Neej Talent Orkest Rooj is een nieuw initiatief in Venray dat mensen van alle leeftijden en achtergronden de kans biedt om samen muziek te maken, ongeacht hun ervaring.

Geïnspireerd door het ‘Nij Talint Orkest’ dat in Nederland vele mensen op laagdrempelige wijze met muziek in aanraking bracht, streeft de organisatie ernaar om in Venray een nieuwe groep mensen enthousiast te maken voor muziek en hen te verbinden met de lokale muziekverenigingen.

Toegankelijk voor iedereen
Het orkest verwelkomt iedereen, van absolute beginners tot mensen met enige muzikale ervaring. Lucie van den Berg, lid van de werkgroep, benadrukt het belang van een positieve, geduldige aanpak door een ervaren dirigente. José Bartels-Boom zal het Neej Talent Orkest Rooj gaan dirigeren. Zij is zeer ervaren en weet precies hoe ze om moet gaan met een gemixte groep deelnemers." Deze benadering zorgt ervoor dat zowel beginners als meer ervaren deelnemers zich snel op hun gemak voelen. Dankzij speciaal lesmateriaal, zoals online video-instructies en meespeeltracks, kan iedereen in zijn eigen tempo vooruitgang boeken.

Ontspannen leren met persoonlijke advies
De repetities zijn gestructureerd op een manier die deelnemers vanaf het begin tastbare vooruitgang laat boeken. "In de eerste repetitie leren de deelnemers al vijf noten en ritmes," vertelt Lucie. "Dat geeft meteen het vertrouwen dat het mogelijk is, maar ook dat je er iets voor moet doen." De repetities richten zich niet alleen op muzikale vaardigheden, maar ook op het creëren van een ontspannen en gezellige sfeer. Fouten maken is toegestaan en deelnemers ondersteunen elkaar, wat zorgt voor sterke groepsbinding en motivatie.

Deelnemers kunnen kiezen uit een breed scala aan instrumenten, zoals trompetten, klarinetten en diverse slagwerkinstrumenten. Voor degenen die niet weten welk instrument het beste bij hen past, biedt de projectgroep persoonlijk advies. "Als iemand twijfelt, kijkt iemand van de projectgroep mee," legt Lucie uit. Deze persoonlijke begeleiding zorgt ervoor dat iedereen goed voorbereid aan zijn muzikale avontuur kan beginnen.

Mentorschap door hulpmuzikanten
Lokale, ervaren muzikanten spelen een belangrijke rol tijdens de repetities als mentoren. Ze ondersteunen de beginners en helpen hen met technische vragen. "Het is fijn om iemand naast je te hebben die je kan helpen en het goed voorspeelt, zodat je weet hoe het moet klinken," zegt Lucie. Deze combinatie van professionele begeleiding en onderlinge steun creëert een veilige en stimulerende leeromgeving.

Toewerken naar een gezamenlijk slotconcert
Het project wordt afgesloten met een slotconcert, waar alle deelnemers hun nieuw verworven vaardigheden presenteren. Dit zal plaatsvinden op zondag 19 januari en is gratis toegankelijk. Iedereen is welkom! De details van dit optreden blijven een verrassing, maar het belooft een feestelijk hoogtepunt te worden voor zowel de deelnemers als het publiek.

Meer dan alleen muziek
Het team van het Neej Talent Orkest Rooj hoopt dat het project niet alleen een introductie tot muziek biedt, maar ook deelnemers aanmoedigt om nieuwe mensen te ontmoeten en een nieuwe hobby te ontdekken. "Als iedere deelnemer doorgaat met muziek maken, is het project voor ons 100% geslaagd," aldus Lucie.

Met het Neej Talent Orkest Rooj biedt Venray een kans voor iedereen om de vreugde van samen muziek maken te ontdekken en misschien wel een nieuwe passie te vinden.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Neej Talent Orkest Rooj
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws