facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Belangrijke vooruitgang in vroege voorspelling van Alzheimer

juli 30, 2024

ToxGenSolutions, een innovatief moleculair diagnostisch bedrijf uit Maastricht, is gekozen om deel te nemen aan het Alzheimer’s Moonshot accelerator programma van StartUp Health.

Deze samenwerking richt zich op de vroege detectie van Alzheimer via ToxGenSolutions' geavanceerde testservice, die tot zes jaar voor de eerste symptomen een prognose kan bieden voor hoogrisico-individuen.

Alzheimer treft wereldwijd miljoenen mensen en heeft een grote impact op patiënten, families en de gezondheidszorg. Volgens Alzheimer Nederland leven er momenteel ongeveer 300.000 mensen met dementie in Nederland, een aantal dat naar verwachting zal stijgen tot meer dan een half miljoen tegen 2040. De geschatte kosten voor dementiezorg zullen tegen die tijd stijgen naar 15,6 miljard euro. 

StartUp Health, dat gevestigd is in de VS, bestaat al 13 jaar en heeft samengewerkt met meer dan 500 startups. Het biedt bedrijven zoals ToxGenSolutions een platform om onderzoek om te zetten in praktische oplossingen. Hierdoor kunnen innovaties sneller de markt bereiken en opgeschaald worden om de uitkomsten voor Alzheimerpatiënten wereldwijd te verbeteren.

Dr. Erwin Roggen, CEO en medeoprichter van ToxGenSolutions, zegt: "We zijn vereerd om met onze diagnostische capaciteiten bij te dragen aan het Alzheimer’s Moonshot-programma. Onze testservice geeft farmaceutische bedrijven een voorsprong in hun klinische proeven, waarbij wordt verzekerd dat deelnemers in de controlegroepen onwaarschijnlijk zijn om Alzheimer te ontwikkelen binnen het cruciale venster van zes jaar."

Opmerkelijk is dat vrouwen onevenredig vaak door Alzheimer worden getroffen; 1 op de 3 vrouwen ontwikkelt de ziekte na de leeftijd van 65, vergeleken met 1 op de 7 mannen. Vroegtijdige detectie, zoals die welke ToxGenSolutions biedt, kan vroege interventies mogelijk maken, wat essentieel is voor het verbeteren van de levenskwaliteit en het verminderen van de druk op de zorg.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: ToxGenSolutions
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws