facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Eindstand collecteopbrengst Jantje Beton bekend

juni 19, 2024

De eindstand van de jaarlijkse Jantje Beton Collecte is bekend: jong en oud heeft in maart ruim €1,3 miljoen voor buitenspelen ingezameld! Om precies te zijn: €1.315823,37.

De 30.000 collectanten hebben zich hiermee overtroffen en de gevers zijn extra gul geweest want deze opbrengst is bijna €65.000 meer dan vorig jaar. Het belang van buitenspelen en vooral de effecten van het binnenzitten worden steeds duidelijker voor iedereen. Anno 2024 spelen minder kinderen dan ooit buiten. Veel kinderen zijn hierdoor eenzaam, angstig om contact te maken en kampen vaker met overgewicht. De collecteopbrengst draagt bij aan het opzetten en opknappen van speelplekken voor meer en veilige speelruimte. De collecterende clubs en scholen gebruiken het voor hun jeugdactiviteiten. De opbrengst wordt 50-50 verdeeld tussen Jantje Beton en de deelnemende clubs en groepen.

Opbrengst gemeente Venray

Voor de opbrengst van de collecte in de gemeente Venray is dit jaar in tegenstelling tot de landelijke cijfers, een forse daling te zien ten opzichte van het vorig jaar.
In 2023 was het resultaat: 3.543,48 Euro maar dit jaar bleef de teller steken op: 2.866,13 Euro, een teruggang van maar liefst 677,35 Euro.

De organisatie van Jantje Beton doet een dringende oproep aan de inwoners van de gemeente Venray om hun volgend jaar financieel met nog meer enthousiasme te steunen!

€660.000 direct de samenleving in voor zomerkampen en buitenspeelmateriaal

Van oudsher collecteren de jeugdleden van Scoutinggroepen, sportclubs, scholen en verenigingen. Hierbij geldt dat 50% van de opbrengst bestemd is voor hun jeugdactiviteiten. Wat dit jaar dus €657.911 is! De overtuiging hierachter is, dat de clubs en groepen heel goed weten waar de speelbehoeften van de kinderen liggen en het geld dus doelgericht gebruiken. Bovendien is samen collecteren gezond, leuk en goed voor de groepsvorming. Dit jaar zijn er veel scholen bijgekomen die succesvol met een QR-bord hebben gecollecteerd. Giften worden dan via een QR-code gegeven.

Mate van verstedelijking bepaalt buitenspeelgeluk

Recent onderzoek van Jantje Beton* toont aan dat 400.000 kinderen nauwelijks buitenspelen omdat de speelruimte voor hen afneemt, ouders het buiten te gevaarlijk vinden en de verleiding van social media en gamen groot is. Nieuwe resultaten maken bovendien inzichtelijk dat de mate van verstedelijking bepaalt hoeveel een kind vrij kan buitenspelen. Kinderen in stedelijke gebieden (met ook vaak weinig groen) spelen 3 uur per week minder buiten dan in niet-stedelijke gebieden! Redenen hiervoor zijn 1) weinig andere kinderen 2) gevaarlijk volgens ouders en kinderen 3) kinderen mogen het minder vaak zelf bepalen. 50% van de collecteopbrengst, dus nog eens bijna €660.000, gaat via de projecten van Jantje Beton o.a. naar het vergroenen van speelplekken en het opknappen ervan.

Collecte 2025

In 2025 vindt de 57ste collecte van 3 t/m 8 maart plaats. Online collecteren kan de hele maand maart. Jantje Beton hoopt dan weer met de trouwe collectanten en coördinatoren van ruim 1000 clubs, verenigingen en scholen een mooie opbrengst te behalen. De inschrijving voor nieuwe deelnames is ook weer geopend op www.jantjebeton.nl/collecte

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Jantje Beton
  • Bron artikel: Jantje Beton
  • Maker: Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws