facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live

G-Debat in Venray geeft stem aan mensen met beperking

mei 16, 2024

Gisteravond vond voor de tweede keer het G-debat plaats in Venray, een bijzondere bijeenkomst waar mensen met een beperking de kans kregen om rechtstreeks in gesprek te gaan met de burgemeester en de wethouders.

Onder leiding van Suzan Wilmsen stonden vragen en zorgen centraal over zaken die in de gemeente nog niet naar wens verlopen.

Tijdens het debat passeerden diverse onderwerpen de revue. Er werden verschillende vragen gesteld over onder andere beschermd wonen, aanleggen van een nieuwe bushalte, overlast en over regels van het fietsen in het centrum. De burgemeester en wethouders gaven zo goed mogelijk antwoord, soms met een directe oplossing of toestemming en in andere gevallen door aan te geven dat bepaalde wensen niet realiseerbaar zijn.

Een belangrijk punt van zorg was de verkeersveiligheid, vooral met betrekking tot fietsen en auto's zonder verlichting. Burgemeester Michiel Uitdehaag beloofde hierover in overleg te treden met de politie, aangezien dit gevaarlijke situaties oplevert. Ook werd de ongerustheid bij de NLW besproken. Wethouder Martien Leenders probeerde deze zorgen zo goed mogelijk weg te nemen.

Op de vraag om meer activiteiten voor mensen met een beperking te organiseren, antwoordde de wethouder dat initiatieven vanuit de gemeenschap zelf welkom zijn. Zij staan altijd klaar om mee te denken en te helpen bij de uitvoering van dergelijke plannen.

Een ander belangrijk onderwerp was het pesten van mensen met een beperking. Suzan Wilmsen, die eerder al een workshop over dit onderwerp gaf, heeft toegezegd deze ook voor het College te verzorgen om samen tot een oplossing te komen om het pesten tegen te gaan. De burgemeester benadrukte: "Iedereen mag meedoen." Hij wil hierover ook in gesprek gaan met de jeugd.

Een positieve uitkomst van het eerste debat was de vraag naar een disco voor mensen met een beperking. Het verheugende nieuws is dat deze er gaat komen, al moet er eerst een plan worden ingediend voordat wethouder Daan Janssen hiervoor een financiële bijdrage kan geven. Zodra de laatste puntjes op de i zijn gezet, zal de disco na de zomervakantie plaatsvinden in 't Schöpke.

Tijdens dit G-debat heeft het College opnieuw veel gehoord over zaken die nog niet goed gaan in Venray. Hoewel er nog werk aan de winkel is, zijn er ook waardevolle suggesties gedaan die de burgemeester en wethouders zeker tot nadenken hebben gezet.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws