facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Vergunning voor Vreba Melkvee, provincie negeert visie gemeente Venray

mei 13, 2024

De vergunning voor de lactoferrinefabriek bij Vreba Melkvee in Vredepeel is rond. De illegaal gebouwde fabriek bij het grootste melkveebedrijf van Nederland wordt gelegaliseerd. De provincie Limburg heeft de omgevingsvergunning verleend.

De gemeente Venray had nog extra eisen willen opnemen in de vergunning. De mestverwerkingsinstallatie zou van de gemeente uitsluitend mest van de hoofdlocatie mogen verwerken, en niet van andere bedrijven van Vreba. De provincie legt dit naast zich neer. De provincie geeft aan dat de gemeente nu een andere koers vaart dan voorheen.

De gemeente Venray heeft eind vorig jaar toegestaan om de lactoferrinefabriek te laten draaien op veel meer melk dan wat de koeien op de hoofdlocatie produceren. Eerder wilde Venray de lactoferrineproductie nog beperken tot melk van de hoofdlocatie. Later werd dit door de gemeente opgerekt tot melk van melkveebedrijven die eigendom zijn van Vreba. De provincie gaat in de vergunning uit van melkaanvoer van meerdere locaties aan de Vredeweg en zes andere locaties in De Rips, Elsendorp en Huisseling. Wat betreft de melkaanvoer wordt uitgegaan van ongeveer 15 vrachten melk per dag.

De provincie Limburg stelt verder dat het vreemd zou zijn om nu wat betreft de mestverwerking te zeggen dat de andere bedrijven van Vreba aan dezelfde weg niet tot hetzelfde bedrijf behoren. Terwijl de gemeente dat bij de melkverwerking wel doet. Verder stelt de provincie dat er straks uitsluitend mest van Vredeweg 5, 6, 7, 9 en 11 wordt verwerkt. Deze bedrijven zijn allemaal eigendom van Vreba en niet als losstaande bedrijven te beoordelen. In totaal gaat het om 85.000 ton mest.

Ook het verzoek van de gemeente Venray om in de vergunning niets op te nemen over toekomstige modernisering van de stallen, neemt de provincie niet over.

In de vergunning wordt voor de bedrijven van Vreba aan de Vredeweg in Vredepeel uitgegaan van in totaal 2.370 melkkoeien en 301 stuks jongvee. Op basis van de nieuwe vergunning van de provincie mag er in Vredepeel 223 miljoen liter rauwe melk per jaar worden verwerkt tot lactoferrine ; room (20.673 ton per jaar) en geconcentreerde magere melk (49.149 ton per jaar). Het ontstekingsremmend eiwit lactoferrine wordt verkocht aan de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie en gaat in voedingssupplementen.

De lactoferrinefabriek wordt nu gelegaliseerd.

Andere illegale bouwwerken (sleufsilo’s en foliebassins) bij Vreba zijn niet in de vergunning van de provincie opgenomen. Hierover ligt de familie Van Bakel nog overhoop met de gemeente Venray. De gemeente Venray mag wel optreden tegen Vreba wat betreft de illegaal gebouwde sleufsilo’s en foliebassins. Onduidelijk is of de gemeente dit gaat doen. Vreba heeft wat dit onderdeel betreft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechter.

Er kan nog beroep worden aangetekend tegen het besluit van de provincie om Vreba een vergunning te verlenen. Als dat niet gebeurt gaat de vergunning op 20 juni in.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Freepik
  • Bron artikel: Boerderij, Marianne Vogelaar
Gepubliceerd in Nieuws