facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 16, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Grote helikopteroefening Falcon Autumn 2022 - Kazerne Vredepeel

oktober 10, 2022

Van 31 oktober tot en met 18 november 2022 trainen 11 Luchtmobiele Brigade (11LMB) en het Defensie Helikopter Commando grootschalige luchtlandingsoperaties tijdens de oefening FALCON AUTUMN. De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel is de thuisbasis van deze internationale helikopteroefening. Vanaf Vredepeel voeren 37 helikopters in 3 weken complexe missies uit in Nederland. 

Bevolking beschermen
De Russische invasie van Oekraïne maakt duidelijk dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. De hoofdtaak van Defensie is om het Nederlandse en bondgenootschappelijke grondgebied te verdedigen. Om dit te kunnen waarmaken acht Defensie het noodzakelijk dat er regelmatig realistisch en op grote schaal geoefend wordt. Hiervoor traint Defensie regelmatig op oefenterreinen in het buitenland. Tijdens FALCON AUTUMN wil zij in Nederland laten zien dat ze klaar staan om de bevolking te beschermen.

Doel FALCON AUTMN
Wanneer 11 Luchtmobiele Brigade en Defensie Helikopter Commando samenwerken, vormen zij 11 Air Manoeuvre Brigade (11AMB). Tijdens FALCON AUTUMN beoefent 11AMB in een internationale setting grootschalige luchtlandingsoperaties. Meer dan duizend militairen van land- en luchtmacht en 37 helikopters worden op verschillende locaties in Nederland ingezet. Een sterke grond-lucht integratie is essentieel bij het beschermen van het grondgebied. Door het beoefenen van verschillende tactische Air Manoeuvre missies wordt o.a. het gehele 13e bataljon van 11LMB gecertificeerd. 

Realistische internationale samenwerking
Vanwege de complexe wereld waarin we leven willen steeds meer landen een internationale defensiesamenwerking tot stand brengen om vrede en veiligheid te behouden. Vanwege de huidige veiligheidssituatie willen landen over eenheden beschikken die op zeer korte termijn in internationaal verband inzetbaar zijn. Dat stelt hoge eisen aan het vermogen om samen te werken met eenheden uit verschillende landen. Door met internationale partners te trainen en te werken, denkt Defensie haar samenwerking en het vermogen om snel gezamenlijk op te treden te kunnen verbeteren wanneer de situatie daarom vraagt. Tijdens FALCON AUTUMN werkt zij dan ook samen met eenheden van de Poolse en Amerikaanse land- en luchtmacht.

De Vredepeel
Gedurende deze oefening is de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel de thuisbasis voor de helikopters. De vliegbewegingen vinden van maandag tot en met zaterdag plaats. De door Defensie gekozen vliegroute van en naar de Luitenant-generaal Bestkazerne vermijdt zoveel als mogelijk de omliggende woonkernen. Vanaf Vredepeel voeren de 37 transport- en gevechtshelikopters 3 weken lang complexe missies uit op verschillende locaties in Nederland. Voor omwonenden van de Vredepeel zullen de helikopters hoorbaar en zichtbaar zijn. Bij een grote missie of uitzending is de deployment (verplaatsen naar en het opzetten van het militaire kamp) een groot en essentieel onderdeel welke nieuwe uitdagingen en lessen met zich meebrengen. 

Infographic_Falcon_Autumn_2022_Nederland.jpg

 

Volg de oefening online
Hoewel de oefening deels in de publieke ruimte plaatsvindt is het geen publiek evenement. Wel wordt via de socialmediakanalen van de Koninklijke Luchtmacht (Instagram: @koninklijkeluchtmacht) en het Defensie Helikopter Commando (Twitter: @dhcluchtmacht) uitgebreid geïnformeerd over de oefening.  

Informatie en meldingen vliegbewegingen
Defensie geeft aan militaire oefeningen zorgvuldig voor te bereiden, zo ook militaire vluchten. Essentieel voor alle vliegende eenheden van de Koninklijke Luchtmacht, maar ook voor de omgeving waar defensie oefent. Vliegbewegingen worden zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland gespreid. Daarnaast neemt Defensie deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en de belasting voor leefomgevingen te spreiden. Operationele en klimatologische omstandigheden kunnen er echter voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan dat zij vooraf hebben aangekondigd.  

Een ieder die hinder ervaart, kan dit melden via het online klachtenformulier. De komende weken werkt defensie ook aan de webpagina defensie.nl/falcon-autumn, waar zij meer informatie over de oefening en vliegbewegingen zal publiceren

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Defensie
  • Bron artikel: Defensie
Gepubliceerd in Nieuws