facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Agenda

IVN Geijsteren-Venray: Herfst- en Stadswandeling!
Zaterdag, 14 September 2024, 14:00

De herfst- en stadswandeling begint bij het hoogste punt in Venray, de Kathedraal van de Peel, de Grote Kerk of Sint-Petrus’ Bandenkerk.

De route loopt via een aantal (voormalige)kloosters: Sint-Jozef, Sint-Anna en Jerusalem. Ook wordt stil gestaan bij een aantal monumentjes van devotie. Niet alleen gebouwen maar ook de oudere bomen en de tuinen dragen de geschiedenis met zich mee. Elk grassprietje, (on)kruidje, mosje en of blaadje wordt tegenwoordig vaak uitgeroeid. Het ‘past niet in het ideale (straat)beeld. Het groen in het centrum van Venray ligt er strak en geschoren bij. Maar ons tot ‘nationale bloem’ uitgeroepen Madeliefje voelt zich hier geweldig bij. Het Madeliefje, wie heeft er geen jeugdherinneringen aan. Dit bloemetje is het symbool van samenwerking.

Krijgt in ons Peeldorp de urbane flora nog de kans om tot ontwikkeling te komen en her en der een stukje nieuwe bijzondere natuur te vormen? Er wordt op een aantal plekken stil gestaan waar de natuur de kans grijpt en zich in de loop de jaren heeft aangepast aan het strakke en schone beheerregime. De Stoeptegelspleetplant, sinds het grootschalig gebruik van pekelzout, vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw, heeft deze soort vanaf de kuststreek kans gezien zich verder het binnenland in uit te breiden. De Hertshoornweegbree is er ook zo een. Hij dankt zijn naam aan de vorm van het blad, makkelijk te herkennen. In 1825 voor deze voor het eerst in Nederland waargenomen. Het is een plant die tegen hoge zout concentraties kan en daarom weinig concurrentie heeft op zijn groeiplaats. Planten en schimmels vertellen ons over onze luchtkwaliteit. De korstmossen zijn hier een goed voorbeeld van. Er bestaan ook plasplekvegetaties. Deze zijn herkenbaar aan de stikstof minnende plantensoorten.

De IVN Natuur-, Landschap gidsen Ed, Ruud en Mart nemen u mee in dit stukje bijzondere natuur in Venray. Op zaterdag 14 september 2024 om 14.00 uur. De startplek is op de parkeerplaats nabij de kerktoren van de Sint-Petrus’ Bandenkerk. Aanmelden is niet nodig en deelname is voor iedereen gratis.

Locatie Kerktoren St. PetrusBanden kerk