facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Agenda

Oogstdag bij de Locht
Zondag, 18 Augustus 2024

Augustus is van oudsher dé oogstmaand. Hoe ging dat oogsten vroeger en wat werd er geoogst? Ontdek het allemaal tijdens de oogstdag op zondag 18 augustus bij de Locht in Melderslo. Stap voor even terug in de tijd en ervaar de bedrijvigheid en ook de gezelligheid rondom de oogst in vroegere tijden. Een bezoek aan de oogstdag is een echt familie-uitje.

Oogsten in vroegere tijden betekende hard en zwaar werken. Wachten op gunstige weersomstandigheden en dan met man en macht aan de slag om de oogst op tijd binnen te krijgen. Een goede oogst was namelijk belangrijk om de winter door te komen. De hele buurt schoot te hulp en zo werd het oogsten ook wel een gezellige aangelegenheid.

Tijdens de oogstdag op 18 augustus in museum de Locht stap je terug in die tijd. Op het Lochtveld stelen oude tractoren en diverse machinerieën de show; dorsen, stro hakselen, haver pletten, rogge malen, het kaf van het koren scheiden. Je kunt het allemaal zien. Ontdek hoe een paard een machine aandrijft door rondjes te lopen in de manege of probeer zelf eens te dorsen met een dorsvlegel. En net als vroeger pauzeren onze vrijwilligers vandaag ‘in het veld’, met potjeskoffie en bookeskook.

In den Toffen Tent zijn marktkraampjes met allerlei streekproducten en biologische groenten van eigen bodem. Probeer te fietsen op de shake-fiets. Boter karnen, stropoppen maken, er is voor jong en oud van alles te zien en te doen. Overal zijn ambachtslieden aan het werk en er klinkt vrolijke muziek van Blaaskapel Pohoda uit Panningen. En de prachtige fotoreportage over de grupstal moet je gezien hebben.

Een bezoek aan de Oogstdag is een uitstapje voor de hele familie.
Ga voor meer informatie naar www.delocht.nl of volg het museum op Facebook en Instagram.