facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Agenda

IVN Geijsteren-Venray: Klooster- en stadswandeling!
Woensdag, 17 Juli 2024, 18:30

Startplek voor deze wandeling is parkeerplaats bij de kerktoren van de Sint Petrus Banden Kerk, het hoogste punt in Venray. De kathedraal van de Peel.

We lopen langs een aantal (voormalige)kloosters, St. Jozef, St. Anna en Jerusalem. We staan even stil bij monumentjes van devotie. Niet alleen de gebouwen, maar het zijn vooral ook de (oude) bomen die de geschiedenis met zich meedragen. Ieder grassprietje, onkruidje, mosje en of blaadje wordt heden ten dage zoveel als mogelijk verwijderd, want dat past niet in het ‘schone’ beeld. Het groen in het centrum van Venray ligt er strak en geschoren bij. Krijgt in ons Peeldorp de ‘urbane flora’ nog de kans om tot ontwikkeling te komen en een eigen stukje natuur te vormen? We staan op een aantal plekken stil waar de natuur haar kans grijpt en zich in de loop de jaren heeft aangepast aan het strakke beheer- en onderhoudsregime van de gemeente. Ook staan we hier en daar stil waar planten, schimmels ons wat vertellen over onze luchtkwaliteit. De korstmossen en mossen zijn hier de beste voorbeelden van. Waar zijn plasplekvegetaties? Herkenbaar aan de stikstof minnende soorten. De I.V.N. Natuur- en Landschap gidsen Ruud en Mart nemen u mee naar en in dit bijzondere stukje ‘natuur’ in Venray.

Vertrek woensdagavond 17 juli 2024 om 18.30 uur onder de kerktoren van de Sint Petrus Banden Kerk. Deelname is voor iedereen gratis.

Locatie Kerktoren St. petrus Bandenkerk Venray