facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Agenda

Jan Siebelink te gast in het Odapark
Zondag, 15 Oktober 2023, 11:00

Op zondag 15 oktober 2023 opent Literair Café Venray het literaire seizoen 2023-2024 met een lezing van Jan Siebelink. Deze vindt weer plaats in het Theehuis van het Odapark in Venray.

Tijdens deze lezing zal Leo van der Sterren, de Roojse Dichter, voor het eerst, na zijn benoeming, in het openbaar optreden en enkele gedichten van zijn hand voordragen.

Jan Siebelink (1938) wordt in Velp geboren in een streng godsdienstige omgeving. Deze is van grote invloed op zijn jeugd en later op diens schrijverschap. De Franse auteur J.-K. Huysmans maakt op hem met zijn decadente roman ‘A rebours’, zijn “verblindende stijl, religieuze preoccupatie en verheerlijking van het kwaad een verpletterende indruk”. Thema’s die hij later in zijn eigen boeken gaat verwerken. Het eerste verhaal, dat Siebelink schrijft is ‘Witte chrysanten’, dat met vier andere verhalen zijn debuut ‘Nachtschade’ (1975) vormt, dat opvalt door zijn zwart romantische motieven als verval, dood, religie. In ‘Witte chrysanten’ zitten alle motieven, die Siebelink later in zijn romans ‘De herfst zal schitterend zijn’ (1980); ‘En joeg de vossen door het staande koren’ (1982) en ‘De overkant van de rivier’ (1990), verder uitwerkt.

Jan Siebelink: “Een aantal nauwelijks opvallende gebeurtenissen en feiten uit de werkelijkheid door de verbeelding en de betovering van de stijl tot iets groots transformeren, dát is voor mij literatuur. In mijn romans en verhalen gaat het om gewone mensen, maar door intens licht op hen te laten vallen, komen ze los van de werkelijkheid en worden ze raadselachtige personages. Literatuur hoort mensen bijzonder te maken.”

“Vanaf mijn eerste boek is het mijn wens geweest om als mannelijk auteur een klassieke romanheldin te scheppen. De wereldreizen in mijn jongste jeugd gaan allemaal naar ‘De overkant van de rivier’ (1990), naar Lathum en Duiven, geboorteplaatsen van mijn ouders en voorouders. In ‘De overkant van de rivier’, die bijna een eeuw omspant, beschrijf ik het leven van zo’n sterke vrouw, dat is Hanna Innemee. Een eenvoudig boerenmeisje, dat in een situatie belandt, die het uiterste van haar vergt. Siebelinks laatste roman ‘Brengschuld’ (1922) staat tijdens deze lezing centraal. Victor Elfring zal de schrijver hierover interviewen en ook de toehoorders kunnen vragen stellen.

Aanvang van deze lezing is 11.00 uur in Theehuis van het Odapark, Merseloseweg 117, 5801 CC in Venray. De entree is voor seizoenpashouders gratis, BiblioNu leden betalen € 10,-, overige bezoekers € 12,50.

Siebelink Jan Sacha de Boer

 

Locatie Theehuis van het Odapark, Merseloseweg 117, 5801 CC in Venray
Foto: Sacha de Boer