facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Agenda

IVN-Wandeling: Beleef de ruïne van kasteel Geysteren en omgeving
Donderdag, 12 Oktober 2023, 15:00

Deze wandeling is bedoeld voor senioren, voor wie de reguliere wandelingen georganiseerd door het IVN Geysteren-Venray te lang zijn of het tempo te hoog ligt.

U wilt toch ook genieten van het buiten zijn en de natuur om u heen? Dat kan. U loopt op eigen kracht, met een rollator, u rijdt in een scootmobiel of een rolstoel met begeleider. Van Kasteel naar Landgoed Geysteren is het een natuurgebied met een oppervlakte van ongeveer 700 hectare. Op weg van Geysteren naar Maashees, even voorbij de brug over de Geijsterse Beek, ligt aan de rechterzijde de oprijlaan naar het voormalige kasteel. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw en is na een grote brand in 1918 grotendeels herbouwd. Echter werd het kasteel in 1944 door de Engelsen gebombardeerd om te voorkomen dat de pas verdreven Duitsers het opnieuw als uitkijkpost zouden innemen. Het kasteel werd daarbij volledig verwoest. De ruïne is recentelijk geconsolideerd om de contouren van het kasteel weer zichtbaar te maken. Bij binnenkomst van het poortgebouw kunt u zien hoe het kasteel er vroeger uit heeft gezien, dankzij de foto's van vóór het bombardement die hier hangen.

De gerestaureerde ruïnes, de Heilige Willibrorduskapel (daterend uit 1680) en de Rosmolen, een voormalige watermolenhoeve zijn zeker ook bezienswaardig. Naast deze culturele juweeltjes is er ook aan natuur geen gebrek. De fraaie Oostrumse Molenbeek doorkruist het landgoed, langs restanten van de oude Maasbedding en opgestuwde terrassen uit de ijstijd. Langs de oostgrens stroomt de Maas, waarvan enkele oude meanders nog in het terrein en in het Landgoed te zien zijn. We sluiten de wandeling af met een kop koffie of thee.

Datum: Donderdag 12 oktober 2023. Vertrek om 15.00 uur vanaf de parkeerplaats tegenover de ruïne in Geysteren. Deelname is gratis.

Locatie parkeerplaats tegenover de ruïne in Geysteren