facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
november 23, 2024

Yuverta

     
Gemist kijk live luister live

Agenda

Verhalen langs de grens; de langzame bevrijding van Limburg 1944/45
Maandag, 16 Oktober 2023, 19:30

Op 18 oktober a.s. is Venray 79 jaar bevrijd. Reden voor het LGOG Kring Venray om de oktoberlezing te wijden aan de wederwaardigheden van de laatste generatie overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Martin van der Weerden van LGOG Kring Parkstad gaat die met ons delen. De titel van zijn voordracht luidt: ‘Verhalen langs de grens; de langzame bevrijding van Limburg 1944/45’.


‘Verhalen langs de grens’
In september 1944 begon vanuit het zuiden de bevrijding van Limburg. Venray werd bevrijd op 18 oktober 1944. Door een aantal militaire tegenslagen duurde het ruim zeven maanden voordat onze provincie helemaal bevrijd was. In ons deel van Europa maakten terreur en onderdrukking plaats voor vrijheid, mensenrechten en democratie. Die situatie moeten we koesteren. Vrijheid en mensenrechten zijn immers niet vanzelfsprekend. De duur betaalde lessen uit het verleden mogen niet vergeten worden en daarom is het belangrijk dat ook de verhalen behouden blijven. Jonge mensen daarbij betrekken is wezenlijk: ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’.
De te beschrijven geschiedenis heeft meerdere kanten. De meeste burgers, Nederlanders én Duitsers, waren gewoon slachtoffer. De Duitse bezettingsmacht kon ook in ons land rekenen op voldoende medewerking. Daarom moet het verhaal van de bevrijding van Limburg ook vanuit beide kanten van de grens verteld worden. De huidige goede verstandhouding met onze oosterburen maakt dat ook mogelijk.


Vanuit middelbare scholen aan beide kanten van de grens gingen in 2019 enkele tientallen enthousiaste scholieren van 14 tot 18 jaar aan de slag om de wederwaardigheden van de laatste generatie overlevenden van ‘de oorlog’ vast te leggen. Een selectie hiervan, ‘een fruitmand vol verhalen’, is uitgegeven in de bundel ‘Verhalen langs de grens’. Een deel van de verhalen vertelt het alledaagse. Enkele verhalen zijn schokkend; ook die moeten verteld worden. Maar er zijn ook verhalen die eerder op de lachspieren werken.
Martin van der Weerden (1955) is historicus en woont vlak bij de grens in Spekholzerheide. Hij was tot voor kort docent geschiedenis aan het Bernardinuscollege in Heerlen. Hij is voorzitter van het LGOG Kring Parkstad en was lid van het Hoofdbestuur van het LGOG. Daarnaast is hij al tientallen jaren actief bezig met de geschiedenis van Oostelijk Zuid Limburg. Vanaf 2010 brengt hij daarvan verslag uit in de rubriek ‘Van Nul tot Nu in de regionale weekbladen.
Aanmelding I.v.m. het door de brandweer gemaximaliseerde aantal bezoekers worden belangstellenden verzocht zich aan te melden bij de secretaris van Kring Venray. Dat kan per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Kosten: De lezing is gratis voor leden, niet-leden betalen € 5,- (ter plekke te voldoen).
Volgende lezing
Op 20 november a.s. verzorgt dr. Henk Kern (Universiteit Leiden) in het bezoekerscentrum van de Oorlogsbegraafplaats te Ysselsteyn een lezing met de titel ‘Russisch Roulette: over de hervorming, transitie en reactie van Rusland onder het bewind van Gorbatsjov, Jeltsin en Poetin’.

Locatie Auditorium Venrays Museum, Mgr. Goumansplein 1 Venray