facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Agenda

Volle maanwandeling: Nationaal Park de Maasduinen, het Quin bij Afferden.
Dinsdag, 01 Augustus 2023, 20:30

Het Nationaal Park De Maasduinen ligt tussen de Maas en de Duitse grens in Noord-Limburg. Met een oppervlakte van 4500 hectare is het een van de drie Nationale Parken in Limburg.

De Maasduinen zijn ontstaan aan het eind van de laatste ijstijd. Het was toen koud en droog. Het (dek)zand aan de westkant van de Maas werd door westenwinden meegenomen en afgezet op de oostelijke Maasoever. Daardoor ontstonden zandruggen en in een boog gelegen duinen waarop zich spontaan bos vestigde. Al in de Romeinse tijd werden er stukken bos gekapt voor de winning van landbouwgrond, bouwmateriaal en brandstof. In de tijden daarna ging dat proces in een versneld tempo door, totdat er op de Maasduinen alleen nog maar heide en verspreide vennetjes voorkwamen. Pas vanaf ongeveer 1900 werd het gebied opnieuw bebost met hoofdzakelijk naaldbomen. Nu is het beheer er vooral op gericht om meer variatie in die bossen aan te brengen en krijgen we een gemengd bos. Ook worden er stukken bos helemaal weggekapt. Daar kan zich dan weer heide vestigen of het wordt een stuifzandgebied.

De route, ongeveer 5,5 kilometer, loopt in en door het Quin: een deel van de Berger Heide ten noorden van Afferden. In het Quin is een groot stuk bos gekapt waar nu Schotse Hooglanders grazen. De tocht gaat over Maasduinen, door open heide en langs verschillende vennen, en langs het Zevenbooms-ven.  Op de hoogste ‘paraboolduin’ stond vroeger een brandtoren. Die is in 1970 afgebroken. Nu staat daar een uitzichttoren van 12,5 m hoog. Op 1 augustus is er sprake van een supermaan. De maan staat dan dichterbij de aarde en daardoor lijkt deze groter dan normaal.

Dinsdag 1 augustus 2023 om 20.30 uur. Vertrek: navigatie-adres: Hengeland 2a, 5815 EA Afferden. Rij dan (vanaf de Rijksweg gezien) Hengeland verder in tot de verharde weg een bocht naar rechts maakt, maar rij daar rechtdoor de zandweg in. Verderop vind je aan de rechterhand de parkeerplaats. Deelname is gratis.

Locatie Hengeland 2a, 5815 EA Afferden